12. januar 2005 | Opdateret/Gennemlæst 15. august 2025

Campylobacter

Campylobacter er bakterier, der findes i tarmen hos mange dyrearter, både kæledyr, produktionsdyr og blandt dyr i naturen.

Af de sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker, er Campylobacter i dag den bakterielle zoonose, der forårsager flest tilfælde af tarminfektioner hos mennesker i såvel Danmark som i EU [1].

Bakterien vokser kun ved temperaturer mellem 30-45 °C, men den kan overleve køletemperaturer i flere uger. Da bakterien kræver ret lune temperaturer for at vokse, formerer den sig ikke i fødevarer, men til gengæld kan så få som 500 bakterier forårsage infektion.

Hvad betyder Campylobacter for grise?

Forekomsten af Campylobacter hos grise er langt overvejende af typen C. coli, mens de fleste infektioner hos mennesker skyldes typen C. jejuni.

Infektion med Campylobacter forløber altid uden symptomer blandt grisene.

Hvad betyder Campylobacter for mennesker?

Campylobacter er meget følsomme for kulde og udtørring. Tunnelkøling, som anvendes på de fleste griseslagterier, nedbringer derfor antallet af campylobacterbakterier på slagtekroppe.

Almindelig varmebehandling af maden under tilberedning dræber Campylobacter, så den hyppigste årsag til fødevareinfektion er antageligt, at bakterierne i køkkenet overføres fra rå produkter til fødevarer, der ikke bliver varmebehandlet, som f.eks. salat. Ved tilberedning af kød anbefales det at følge Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevarehygiejne og tilberedning.

Der blev i 2023 registreret 5.186 tilfælde af infektion med Campylobacter hos mennesker, hvilket svarer til, at der var ca. 87 tilfælde pr. 100.000 indbyggere [3]. Kyllingekød er den største kendte kilde til infektion med Campylobacter i Danmark [4].

Når mennesker smittes med Campylobacter, får de en tarminfektion med mavesmerter, vandig, eventuelt blodig diarré samt influenzalignende symptomer. Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Senfølger kan forekomme. [5] 

Referencer

[1] Anonym (2020). Annual Report on Zoonoses in Denmark 2019. DTU Fødevareinstituttet.
[2] Anonym (2005). Annual Report on Zoonoses in Denmark 2004. Dansk Zoonosecenter.
[3] Anonym (2024). Annual Report on zoonoses in Denmark 2023. DTU Fødevareinstituttet.
[4] Fødevarestyrelsen (2025). Campylobacter i fødevarer. 13. august 2025.
[5] Statens Serum Institut (2025). Campylobacterinfektion. Sygdomsleksikon. 13. august 2025.