I praksis er brug af foderanalyser relevant ved bl.a.:
- kvalitetssikring af foderet
- fodringsproblemer
- reklamations- og erstatningssager
- kontrol af male-/blandeanlæg
- før ibrugtagning af nye/ ukendte råvarer
- ved brug af nyt korn efter høst.
Et analyseresultat vil altid være forbundet med en vis usikkerhed. Årsagen til denne usikkerhed er en kombination af flere faktorer. Der kan være usikkerhed ved de forskellige analyser, men også usikkerhed i forbindelse med prøveudtagningen. På grund af disse usikkerheder bør der aldrig kun indsendes en enkelt prøve. Antallet af prøver, der bør indsendes, afhænger af foderets/råvarens homogenitet, partiets størrelse samt hvilke analyser, der skal foretages. Se siden om Udtagning af foderprøver.
Der findes både EU autoriserede og ikke EU-autoriserede analysemetoder. Dette er specielt aktuelt, hvis analysen skal bruges i en retssag. Der er ikke krav om, at der kun kan bruges autoriserede analyser i en retssag, men det letter bevisbyrden. Er metoden ikke autoriseret, kan der blive afkrævet dokumentation for metodens nøjagtighed.
Fødevarestyrelsen har ansvaret for tilsyn med de autoriserede laboratorier. På Fødevarestyrelsens hjemmeside offentliggøres resultater af ringanalyser. Her fremgår det, at der kan være forskel i analyseresultater mellem forskellige laboratorier. Der kan også fremkomme en variation i resultaterne indenfor det enkelte laboratorium, hvilket vil fremgå af analysecertifikatet.
Foderprøver til analyse kan indsendes til nedenstående laboratorier. Der skal altid medfølge en rekvisition/følgeseddel ved indsendelse af en foderprøve til analyse. Kontakt derfor din lokale svinekonsulent eller laboratoriet inden indsendelse.
- Eurofins Steins Laboratorium A/S, Ladelundvej 85, 6600 Vejen.
Tlf.: 76 22 42 66; e-mail: steinskundeservice@eurofins.dk - Agrolab, Østerbro 4, 5690 Tommerup.
Tlf. 78 77 54 50, e-mail: alnorth@agrolab.eu - Fødevarestyrelsens Laboratorium, Søndervang 4, 4100 Ringsted
Tlf.: 72 27 69 00, e-mail: email@fvst.dk