Ligesom biler eller traktorer er forskellige, er farestier også forskellige. Men ligesom alle biler skal kunne køre, og have dæk og rat, så er der også række anbefalinger, som bør følges ved farestier. Det gælder stiareal, pattegrisehule, dimensioner på inventar, mulighed for at begrænse soen i dagene omkring faring og en lang række andre forhold. Disse er gældende uanset, om stien er kvadratisk eller rektangulær og uanset, om gulvet er delvist fast eller fulddrænet ej.
Løsdriftsstien indrettes, så soen uhindret kan vende sig rundt. Fast-, drænet- og spaltegulv placeres, så der kan opretholdes en god hygiejne. Indretning af delelementerne i stien som liggevægge, pattegrisehule og eventuelle farebøjler, tager hensyn til, at der er plads til pattegrisene men, at det ikke må være muligt for soen at sidde fast.
Det vil sige i områder, hvor pattegrisene færdes i hele diegivningsperioden, skal den mindste afstand være en skulderbredde på en 4-uger gammel gris. Hvis pattegrisene skal kunne gå under fx i den første uge, så skal afstand over gulv mindst svarer til højden på en-uge gammel gris, men samtidig ikke så høj, at en so som ligger ned, kommer til at sidde fast under. Hvor der er lodrette rør, må soen ikke kunne sidde fast med hovedet, så afstanden skal være smallere end bredden på soens hoved – men bredere end skulderbredde på pattegrise.
Hvor der er tremmeelement mellem to stier, så anbefales lukket inventar for neden op til højde på ugegamle grise, så de ikke går gennem tremmerne.
Eksempel i venstre side af fotoet, hvor der ses, at der er lukket inventar nederst, så pattegrisene ikke kan gå igennem, og så tremmer over
Pattegrisehulen sikrer pattegrisene et godt nærmiljø. Hulen indrettes med fast gulv, en overdækning og gerne gulvvarme.
Det anbefales at placere hulen ved gangen, da det letter tilsyn og håndtering af pattegrisene, som set på billedet.
FARESTIER MED LØS FARENDE SO
Gælder for rektangulær sti
Det kan være en udfordring at sikre høj hygiejne i farestier til løse søer, hvor søerne er i boks omkring faring, og hvor der er delvist fast gulv. Det skyldes, at søerne, mens de er i boks, står, så møget og urin falder længst væk fra krybben. Derfor indrettes stierne med spaltegulv i dette område.
Når søerne senere er løse, vender de væk fra krybbe, når de gøder [4], og dermed falder meget af møget i området omkring krybben.
Gælder for rektangulære stier
Argumenter for at indrette farestier med delvist fast gulv til løse søer er, at det reducerer gylleoverfladen og dermed alt andet lige miljøpåvirkningen. Et delvist fast gulv forbedrer samtidig muligheder for tildeling og tilgængelighed af redebygnings- og rode-/beskæftigelsesmateriale.
Rektangulære stier kan være med til øge soens zoneopdeling af stiarealet i et hvile- og et gødeområde.
Gælder for begge stityper
For at sikre en god start for pattegrisene i farestierne til løsdrift, er det vigtigt at følgende indgår:
- Pattegrisene skal tilbydes et godt nærmiljø i form af en pattegrisehule.
- Hulen skal være indrettet med fast gulv (eller tilsvarende).
- Gulvvarme samt en overdækning anbefales.
- Det anbefales at placere hulen mod gangen, da det letter tilsyn og håndtering af pattegrisene.
Indretning
Løsdriftsstien indrettes med en krybbe, skrå liggevægge og/eller friholderbøjler og et pattegrisehjørne. Alle del-elementerne i løsdriftsstien påvirker soen og pattegrisenes brug af stien. I de fleste farestier til løse søer anvendes fareboksen kun i få dage. I farestier til løse farende søer, som fx i Antonius-konceptet, er søerne løse fra indsættelse til fravænning.
Når søerne er løse, kan deres brug af stien ikke ’styres’, hverken i forhold til gødningsafsætning eller liggeadfærd. Men stiindretningen kan ’lede’ søerne til at bruge stierne på bestemte måder. Derfor er indretningen af løsdriftsstien, især placeringen af delelementerne, særlig vigtig for stiens funktionalitet.
Ved indretning af løsdriftsstien bør der lægges vægt på følgende parametre:
- Soens
- bevægelsesfrihed
- mulighed for at orientere sig
- mulighed for at vælge afskærmet redested
- mulighed for at få tildelt redebygningsmateriale
- Pattegrisenes
- sikkerhed
- sundhed
- nærmiljø
- Arbejdsforhold
- Stiens
- holdbarhed og økonomi
- størrelse og indretning
Ved indretning og dimensionering af løsdriftsstien skal der som minimum være plads til, at soen kan ligge i sideleje, både for at kunne blotlægge yveret, så pattegrisene kan komme til at die, men også for at soen skal kunne afgive eventuel overskudsvarme.
Der skal desuden være plads til, at soen uhindret kan vende sig rundt, men stiens areal er ikke alene afgørende for, hvor godt stien fungerer. Stiens dimensioner, dvs. længde og bredde, og hvordan de tilgodeser soens og pattegrisenes behov er lige så vigtige som stiens totale areal.
I Tyskland forventes/vedtages i 2021 lovgivning om, at alle nye farestier skal indrettes til løse søer og med arealkrav på mindst 6,5 m2.
Mål AF STI OG DELELEMENTER
Målene på løsdriftsstien skal sikre plads til soen, pattegrisene, diegivning og stiens delelementer.
Søernes størrelse har ikke ændret sig fra 2004 til 2017. Det viste opmålinger af danske krydsningssøer foretaget senest i 2017.
Tabel 1. Dimensioner på 95 % af de danske krydsningssøer [Meddelelse 1113].
Længde, cm |
Bredde, cm |
Dybde, cm |
Højde, cm |
198 |
46 |
69 |
95 |
Figur 8. Principskitse af anbefalede mål på rektangulær løsdriftssti
Sådan afgør du størrelsen på den rektangulære sti:
- Stiens bredde bør svare til soens længde, hvilket betyder, at bredden minimum bør være 2 m. Alternativt indrettes ca. 25-30 procent af stierne med 1,9 m – og anvendes til gylte og unge søer, mens bredden i de øvrige stier øges til 2,1 for at sikre tilstrækkelig plads til ældre og større søer og deres kuld.
- Stiens bredde skal sikre, at soen uhindret kan placere sig korrekt i forhold til krybben, så der ikke er foderspild eller dårlig hygiejne omkring krybben pga. dårlige ædeforhold.
- Stier med delvist fast gulv skal være brede nok til, at soen kan stå med hele kroppen på spaltegulvet, når den gøder, hvilket vil sige, at soen skal kunne stå på tværs i stien.
- I den modsatte ende af spaltegulvet skal der være plads til hulen samt at soen kan ligge i sideleje – og pattegrisene kan die uhindret, så de kan udnytte soens mælkeproduktion og deres eget vækstpotentiale.
- Hvileområdet skal være indrettet således, at pattegrisene kan komme til yveret og die.
- Soen fylder ca. 70 cm, når den ligger i sideleje, og pattegrise er ved fire uger ca. 53 cm lange. Det vil sige, at der kræves en diebredde på mindst 123 cm der, hvor soen forventes at ligge mest for, at der er plads nok til diegivningerne.
- Stiens længde skal sikre plads til bevægelse samt et gøde- og hvileområde.
- Søer bruger op til 50 cm ud over deres egen kropslængde, når de lægger eller rejser sig, hvilket vil sige op til 250 cm i stiens længde.
Gælder for rektangulære stier
- Der skal være tilstrækkeligt med spaltegulv i den anden ende af stien for at sikre, at soen kan zoneinddele stien og dermed søge væk fra hvilearealet, når den skal gøde.
- Det anbefales derfor, at løsdriftsstien har en længde på 3 m for rektangulære stier.
Redebygningsmateriale
Et halvt til et helt døgn før faring begynder soen at udføre redebygningsadfærd. Den bliver urolig og søger efter redebygningsmateriale. Søerne skal ifølge både dansk [3] og europæisk lovgivning (ref: KO Nr.3.43) tildeles redebygningsmateriale. Det giver også god mening, da redebygning før faring kan reducere faringslængden og reducere risikoen for ihjellægning af pattegrisene [1]. Hvor meget redebygningsmateriale søerne bruger, varierer mellem søerne.
For at tilgodese søernes motivation for redebygning anbefales det at indrette løsdriftsstien med en halmhæk, der sikrer soen adgang til redebygningsmateriale. For at lette arbejdsgangen med at fylde halmhækken op, anbefales det at placere den på stilågen eller ved stiside mellem to stier – men så den kan påfyldes fra gangen. Dvs. påfyldningshøjde skal også være, så personalet kan nemt at fylde halm i hækken.
Når der er halmhæk ved alle stier, giver det også mulighed for at tildele søerne en tot halm, når man går forbi stien eller ind i stien og derved vænne gylte og søer til personalets tilstedeværelse.
Mulighed for gulvvarme
Gælder for rektangulære stier med løse søer under faring
Da omgivelserne som regel er 18-20 ºC i farestien, oplever nyfødte pattegrise et kraftigt fald i kropstemperatur, når de fødes. Hvis søerne er løse under faring, kan fast gulv give mulighed for brug af gulvvarme i området, hvor grisene fødes. Pattegrise, der fødes på fast gulv med gulvvarme, kommer sig hurtigere over dette fald i temperatur og derved mindskes risikoen for ihjellægning.
Ædeområde
Krybbens placering bestemmer, hvor i stien soens ædeområde er. Når soen skal gøde, vil den oftest søge væk fra dette område [4], dvs. vende trynen væk fra krybben, og der er derfor en sammenhæng mellem krybbens placering i stien, og hvor i stien det er hensigtsmæssigt at have spaltegulv.
Kombisti med angivelse af hovedets placering (H) ved gødeadfærd og det mulige område hvor gødningen kan afsættes (G).
Gødeområde
Soen søger mod åbent inventar, når den skal gøde, og derfor kan åbent/lukket inventar bruges til at motivere soen til at orientere sig i en bestemt retning under gødningsafsætning. Løsdriftsstien bør indrettes, så soen motiveres til at vende sig væk fra krybben, i kombination med at den orienterer sig mod åbent inventar under gødningsafsætning. Det vil sige, at inventaret bør være åbent i modsatte side af krybben for derved at opnå den bedst mulige kontrol af gødningsafsætningen i forhold til gulvprofilen i stien.
Gødevæg
Figur 9. En gødevæg kan hjælpe soen til at placere sig med bagparten over spaltegulvet.
Gælder kun for rektangulære stier
Løsdriftsstier kan være indrettet med en gødevæg for at opretholde god hygiejne i stien (figur 9). Når soen vender hovedet mod det åbne inventar, vil gødevæggen medvirke til, at bagparten placeres over spaltegulvet. Derved opnås større kontrol med gødningsafsætningen og dermed også en bedre hygiejne.
Figur 3. En liggevæg giver soen støtte i lægge-sig bevægelsen og beskytter samtidig pattegrisene mod klemning
Inventar kan hindre ihjellægning
Liggevægge
Soens bevægelsesfrihed i løsdrift medfører risiko for flere døde pattegrise i stien. Det anbefales derfor, at stien indrettes med liggevægge og/eller friholderbøjler, der kan beskytte pattegrisene mod klemning, når soen lægger sig ned. Risikoen for, at pattegrise bliver klemt, er størst, hvis soen lægger sig midt i stien uden støtte, mens risiko for klemning er mindre, hvis soen lægger sig ned med støtte [2].
Da søer hellere vil lægge sig med støtte fra en skråvæg frem for op ad vægge med friholderbøjler, er det hensigtsmæssigt at have mindst en liggevæg i stien. Ved at motivere soen til at lægge sig op ad stisiden frem for midt i stien, reduceres antallet af situationer, der kan resultere i ihjellægning af pattegrisene. En liggevæg kan dermed også være med til at definere soens hvileområde, og ved at indrette spalter et andet sted i stien kan man sikre, at soen gøder væk fra hvileområdet.
Den mest hensigtsmæssige placering af liggevæggen er i nærheden af pattegrisehulen. Pattegrisene er bedst beskyttet mod klemningssituationer, når de er i hulen, og derfor bør de være mest muligt i hulen. Da soen gerne vil være tæt på pattegrisene, vil det være mest optimalt at placere liggevæggen i nærheden af hulen.
- Liggevæggen bør dimensioneres efter, at soen får støtte i det meste af lægge-sig bevægelsen.
- Overkanten af en skrå liggevæg bør være 70-90 cm over gulvet, og liggevæggen bør være mindst 160-180 cm i bredden.
- Frihøjden mellem liggevæggens nedre kant og gulvet bør være 20 cm for, at de nyfødte pattegrise kan slippe under skråvæggen.
- Der bør imidlertid ikke være mere end 20 cm, da gylte/tynde søer ellers vil kunne komme i klemme, når de ligger op ad væggen.
- Den indvendige afstand mellem stisiden og liggevæggen bør være 15 cm, svarende til skulderbredde på en fire uger gammel pattegris, så pattegrisene frit kan færdes mellem stiside og liggevæg.
- Undgå at placere beslag, der forhindrer pattegrisene i at færdes bag den skrå liggevæg.
- Desuden bør der være plads til, at pattegrisene kan komme ind bag ved og ud i begge ender af den skrå liggevæg.
Friholderbøjler
De resterende vægge skal indrettes med friholderbøjler [3]. Dette gøres for dels for at beskytte pattegrisene, hvis soen lægger sig ved stisiden, og dels for at motivere soen til at bruge stisiden med liggevæggen.
Friholderbøjler bør ligeledes have en frihøjde fra gulvet og op til bøjlen på 20 cm, og den indvendige afstand mellem bøjle og stiside bør være 15 cm.
Afstanden på to ’fingre’, der adskiller hulen fra soens område, bør være ca. 15-20 cm, så pattegrisene kan komme ind og ud, uden at soen kan få sit hoved ind mellem fingrene.
STIADSKILLELSER
Løsdriftsstiens sider bør være 90 cm høje for at forhindre, at soen springer ud af stien.
Derudover anbefales det, at inventaret er delvist lukket ved soens leje for at give soen mulighed for at isolere sig fra andre søer omkring faringen.
Helt åbent inventar kan gøre soen utryg omkring faring, da det åbne inventar ikke giver følelsen af, at soen er beskyttet mod de andre søer. Samtidig øger åbent inventar dog soens mulighed for at orientere sig i forhold til aktiviteter i resten af stalden.
Er en stor andel af inventaret lukket, er der risiko for lavt luftskifte i stien og dermed dårlig luftkvalitet i soens opholdszone. Stiadskillelser skal være fremstillet af et materiale, der er smudsafvisende og let at rengøre.
Lågen ind i stien bør kunne betjenes med en hånd.
Gælder for rektangulære stier
Hvor der er fast gulv, skal stiadskillelser være tæt ved gulvet for at hindre træk.